De stad die nooit slaapt 9-09-09
Skyline van Lower Manhattan (Foto: NOS/Harrie van Veen)

Skyline van Lower Manhattan (Foto: NOS/Harrie van Veen)

Wat is uw band met New York? Stuur uw verhaal en/of foto's en video's naar
 newyork@nos.nl.

Deze keer een (tweede) bijdrage van Klaas en Hennie Boer.


Het lied van Karin Kent:"Dans je de hele nacht met mij?" is zeker van toepassing op New York, de stad die "never sleeps". In welke van de vijf stadsdelen (bouroughs): Manhattan, the Bronx, Queens, Brooklyn of Staten Eiland je ook woont de hele nacht door kun je de sirenes horen van de NYPD, de New York Police Department, de NYFD-New York, Fire Department of de ambulances, die op vele hoeken van straten met draaiende motor "standby" staan.

Zo maakten we in Chinatown mee dat een Chinees onwel werd. Binnen een paar seconden de cops aanwezig en binnen nog eens een paar minuten een ambulance met deskundig personeel. De brandweerwagens zijn eilanden van hulp apart. Met hoge snelheid gillende sirenes en met  wapperende Amerikaanse vlag doorkruisen ze de stad en "maak dat je wegkomt"....

Na de opening van het New Amsterdam/Holland Village maakten we zondag 6 september daar gebruik van de mogelijkheid om een tweetal oranje gespoten Batavus fietsen te lenen met logo van NY400 om twee uur heen en twee uur terug stroomopwaarts langs de Hudson River Park te fietsen, waarbij we tot aan de George Washington Bridge kwamen, ver in Harlem.

Bruggen
Het Riverpark dat net als Central Park in Manhattan en Prospect Park in Brooklyn is aangelegd door de tuinarchiterct Olmsted. Zoals er vele bruggen over de East river aan de andere kant van Manhattan liggen:de Broolyn Bridge (1883), de Manhattan Bridge, de Williamsburg Bridge en de Queensborough Bridge is de George Washington Bridge de enige brug ter hoogte van Manhattan over de Hudsonrichting New Jersey en de Interstates (hoofdwegen) naar het noorden. Dit los van de Holland Tunnel die de verbinding Manhattan-New Jersey onderhoudt en leidt naar het vliegveld Newark, waar we met Continental een paar keer opvlogen. Meestal vliegen we met de KLM of Delta op John F.Kenendy Airport, terwijl het derde vliegveld La Guardia ons onbekend is.

Net als we in onze woonplaats in Uitgeest de gevolgen van de Polderbaan ervaren, zitten we in Brooklyn onder de aanvliegroute van La Guardia....... In New York vinden regelmatig straatfeesten plaats, waarbij op zaterdag de 6e Avenue vanaf  42nd Street tot Central Park was afgesloten en een Braziliaans volksfeest plaats vond en op maandag Laborday in Brooklyn een grote Carnavalsoptocht rond Grand Plaza was te zien met als belangrijkste gasten de burgemeester van New York Michael Bloomberg en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Gisteren (8 september) vond de officiële opening van de Hudsonweek plaats, die we bijwoonden op het museum-vliegdekschip de Intrepid waarbij we bijna "oog in oog" stonden met wederom Michael Bloomberg als gastheer, Hillary Clinton en onze kroonprins Willem-Alexander met prinses Máxima vergezeld van staatssecretaris, hier minister genoemd, Frans Timmermans. Na het Amerikaanse volkslied en het Wilhelmus gespeeld door de marine band van de Koninklijke Marine volgen toespraken van Bloomberg, Hillary Clinton en kroonprins Willem Alexander: de band tussen Amsterdam/New York en Nederland/Amerika benadrukkend.

Halve Maen
Indrukwekkend om dit bij te wonen terwijl beneden het flottielje van schepen voorafgegaan door de replica van de Halve Maen- het schip waarmede Hudson naar Manhattan voer en een kleinere replica de Onrust vergezeld van vele zeilboten. Het replicaschip de Halve Maen deed ons denken aan de schepen die de afgelopen jaren zijn gebouwd op de Batavia-werf als de Batavia, de Amsterdam en de nu in aanbouwzijnde Zeven Provincien, de enige weken in Den Helder op de Marinewerf verbrande Prins Willem alsmede het verkeningsschip de Duyfken dat ten tijde van de herdenking oprichting 400 jaar Verenigde Oostindische Compagnie in 2002 Nederland aandeed. Een replica VOC-verkenningsschip dat in Australie in Freemantle werd gebouw en waarbij bij de kiellegging eveneens onze kroonprins Willem Alexander aanwezig was.....

Ook wij in Uitgeest mochten de Duyfken een weekend op de rede van Uitgeest ontmoeten in de vaargeul van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer gedachtig aan een van onze voorvaderen in Uitgeest Cornelis Corneliszoon die het Creckwerk uitvond (van een draaiende beweging op de wind via een krukas naar een verticale zaagbeweging) zodat hij daarmede de basis legde om van handmatig zagen naar machinaal zagen te kunnen overgaan.Hij gaf hiermede de stoot voor een snelle bouw van de VOC/WIC-schepen.....

Conform de planning gisterenavond in het Tenement-museum de lezing van Russell Shorto bijgewoond. Na zijn boek te hebben gelezen een lezing die begrijpelijk te volgen was en ons de geschiedenis van Hudson, Peter Minuit maar ook die van Kieft en Van der Donck tot Peter Stuyvesant in beeld bracht. De kranten hier besteden verhoudingsgewijs weinig aandacht aan de de gebeurtenissen.

Homeless
Wel werd inmiddels duidelijk dat Joe Kennedy II niet opgaat voor de senaatszetel van Massachusetts en dat voor het ziektekostenstelsel van Obama volgens de Daily News is:"it is now or never"......... Van de 8,5 miljoen inwoners van New York waarvan er 1,5 in Manhattan wonen zijn er 400.000 niet verzekerd voor ziektekosten, hetgeen voor heel Amerika neerkomt op 50 miljoen.......

Nog veel "homeless" people in New York met in verhouding tot enkele jaren geleden veel gesloten winkels.....Zo is de platen-en cd-zaak van Virgin (George Benson) op Times Square met meer dan 30.000 titels gesloten,hetgeen ook geldt voor zijn zaak op Union Square, zodat we wat dat betreft zijn aangewezen op JandR op de Row in Down Town. De bookstores als Barnes en Noble in heel New York te vinden alsmede Borders in Downtown en in het Time Warner Centre bij Columbus Circle doen het kennelijk nog goed.

Een aanrader om New York van bovenaf te bekijken is:"Top of the Rock" zijn de top van Rockefeller Centre. Lang niet zo druk als het Empire State Building dat we inderdaad gisterenavond in een oranje kleur zagen!